Zakaj je pomembno ohranjati gotovino v obtoku?

To berete, ker ste nekdo, ki mu je mar za vaše lokalno gospodarstvo, za vaše pridelovalce hrane, za vaše ponudnike storitev … Plačevanje z gotovino ne pomeni zgolj majhen kos papirja … pomeni tudi svobodo.

Današnja resničnost : prisluškovanje mojemu telefonu, sledenje mojemu telefonu oz. sim kartici oz. pametni uri, sledenje moji plačilni kartici pri čisto vsakem nakupu. 

Plačevanje s plastično plačilno kartico je res lahko bolj udobno, ampak ali si res želimo, da nas kontrolirajo na popolnoma vsakem koraku?

Nihče ne pričakuje, da boste gotovino uporabljali za vse in to takoj … še vedno bomo lahko plačevali npr. letalske karte s plačilno kartico ipd. , dnevne nakupe pa lahko opravimo z gotovino. Postopoma bomo razvili varovalni mehanizem – plačevali bomo kar največ z gotovino.

Preberite in se odločite sami.

Kakšen vpliv ima uporaba gotovine na mala in srednje velika podjetja?

 1. Podjetja takoj prihranijo denar pri transakcijskih provizijah.
 2. Podjetja imajo večji nadzor nad svojimi dnevnimi prilivi, denar lahko hitreje porabijo za plačevanje svojih obveznosti do dobaviteljev.
 3. Če jim na ta način lahko pomagate prihraniti ta del poslovnih prihodkov, je večja verjetnost, da bodo njihovi zaposleni obdržali delovna mesta in s tem vračali tudi svoji lokalni skupnosti.
 4. Mala in srednje velika podjetja so sestavni del ohranjanja vašega lokalnega gospodarstva in skupnosti. Če želite, da vaša lokalna skupnost uspeva in ostaja stabilna tudi v teh čudnih časih, poiščite mala in srednja podjetja, trgovce, ponudnike storitev …, ki so največkrat v družinski lasti in v njih dela cela družina. Mogoče boste kdaj za kakšno stvar plačali malenkost več, kot v velikih prodajnih sistemih (Lidl, Hofer, Mercator, Spar …), vendar v zameno dobite boljšo kvaliteto, ter zavedanje da na ta način pomagate skupnosti.

Kaj je narobe z brezgotovinsko družbo?

 1. Vsi manjši gotovinski nakupi, bodo zelo oteženi. Npr. na tržnici ne bo več majhnih pridelovalcev zelenjave (vrtičkarji), ker jim bo sistem vključevanja v elektronske blagajne, kjer bi lahko sprejemali tudi plačilne kartice preveč zapleten. Raje bodo prenehali s prodajo svojih izdelkov na trgu. Vendar tudi nakup pri njih doma ne bo več mogoč, ker jim nikakor ne boste morali plačati v primeru, da se ukine gotovina in ostane samo še plačevanje s plačilno kartico. Cel kup je takih drobnih storitev, ki bodo preprosto izginile, kar bo vplivalo na kvaliteto življenja.
 2. Tehnična podjetja, bodo vedno več vlagala v varovanje elektronskih transakcij. Vedeti moramo, da so hekerji vedno korak naprej. V svetu 100% samo elektronskih transakcij obstaja realno tveganje, da postanete žrtev le teh, ter da goljufije močno narastejo. V tem primeru, za nekaj časa ne boste imeli nobene druge opcije, plačevanja, odvisni boste od hitrosti reševanje vašega primera. 
 3. Če denar zamre, bodo vaša lokacija in vaši nakupi sledeni. V vsakem trenutku se bo vedelo, kje se nahajate in za kakšne potrebe zapravljate svoj denar. V kolikor se bo zdelo, da se ne obnašate okolju prijazno z vašimi nakupi, ali celo živite preveč nezdravo in potrošniško nesprejemljivo, vas bodo upravljalci elektronskih dokumentov opozorili na to… naslednjič pa tudi sankcionirali… Podobno kot se danes dogaja nekaterim na FB. Nekdo se je v imenu nekoga odločil, da to ni družbeno sprejemljivo in vas zablokira za 30 dni. Podobne sankcije za neposlušnost, se pričakujejo tudi pri elektronskih dokumentih. Težnja je, da s časom preide čim večji del naših podatkov na elektronski dokument. Združili naj bi se plačilne kartice, zdravniška izkaznica, davčni in osebni podatki, vozniška dovoljenja, mogoče tudi podatki iz vašega telefona, vsi vaši kontakti in stiki… ipd., vse na en sam elektronski dokument (medij). Odvisnost od tega dokumenta bo tako velika, da se od njega nikakor ne boste mogli “odjaviti” oz. ga prenehati uporabljati.
 4. Če ste na kakršnemkoli državnem financiranju, vam bo država lahko omejila porabo za določene stvari, ki jih na primer država ne bo odobravala. V kovidnem času so poizkusno štartali podobni projekti in sicer so s pomočjo QR kode študentje lahko dostopali do finančne pomoči, vendar samo tisti, ki so imeli veljavno QR kodo. V Avstraliji je vlada na ta način razdeljevala socialno pomoč samo tistim s QR kodo, s tem, da so ukinili testiranje in so necepljeni posamezniki ostali brez QR kode in tako tudi brez socialne pomoči države. Tako nekako se bo sankcionirala državna neposlušnost. Če si tega ne želimo, je pomembno da se temu zoperstavimo že na začetku. Eno prvih “neposlušnih” dejanj je uporaba gotovine za nakupe, kjer je to mogoče.
 5. Gotovina vam zaenkrat omogoča anonimne nakupe, tudi anonimne donacije. Če gotovina zamre, ne boste več mogli anonimno podpreti npr. našega Združenja, ker bo to v očeh državnih upravljalcev elektronskega dokumenta lahko nesprejemljivo.
 6. Žal je tako, da so ljudje v situacijah zlorabe pogosto finančno odvisni od svojega napadalca. Če se gotovina odstrani, bo izhod iz situacije v kateri smo že danes in se poslabšuje, toliko težji, če ne že nemogoč.

In prvi korak do zgoraj opisanega, je ukinitev gotovine, s tem ukinitev prostega razpolaganja z vašim denarjem, tudi revežu na ulici ne boste mogli več podariti enega evra, ker fizično več ne bo mogoče. 

Kakšne so tehnološke posledice brezgotovinske družbe?

 • Vsak dan bomo odvisni od tehnologije. Če želite dostop do sredstev, boste potrebovali najnovejše naprave in programsko opremo za omogočanje plačil. Če niste tehnično podkovana oseba, to lahko postane velik problem, za nekatera gospodinjstva bo to tudi izjemno drago. 
 • Gotovina nas ščiti pred tem, da smo v nemilost prepuščeni samo elektronskemu plačevanju, da lahko plačujemo tudi ob morebitnih izpadih interneta ali elektrike.
 • Najbolj žalostno, če bi hoteli funkcionirati v takem svetu, ne bi mogli zapustiti svojega doma brez tega elektronskega dokumenta oz. neke vrste naprave, ki bi združevala vse vaše podatke… Kot rešitev za to, nam ni kaj kmalu ponudili podkožni mikro čip, ki naj bi rešil vse naše tovrstne težave.

ZA PODJETJA

Podjetnikom priporočamo, da spodnje obvestilo natisnete, postavite na prodajno mesto, ter s tem nagovarjate stranke za plačilo v gotovini.

ZA POSAMEZNIKE

V kolikor se strinjaš in bi rad novico delil med druge, natisni spodnji obrazec, ga razreži, ter daj kartično obvestilo vsakemu, kateremu plačaš z gotovino.

File name : Obvestilo-za-PODJETNIKE.pdf

File name : Obvestilo-za-POSAMEZNIKE.pdf

Priporočamo v ogled in v razmislek

Dobra primerjava med uporabo gotovine in karticami

Na Facebook strani Stanley Le Freedom je bil najden zanimiv zapis - opis med uporabo gotovine in kartice.

GOTOVINA vs KARTICA (digitalni denar)

Zakaj je pametneje, varčneje in bolje vsepovsod plačevati z gotovino oz. z bankovci namesto s kartico?
 
V žepu imam bankovec za 50 EUR. Grem v restavracijo in plačam večerjo z njo. Lastnik restavracije nato s tem bankovcem poravna račun za plačilo perila. Lastnik perila potem z bankovcem plača brivca. Brivec bo potem bankovec uporabil za nakupovanje. Po neomejenem številu plačil bo bankovec še vedno ostal bankovec za 50 EUR, kar je izpolnilo svoj namen vsem, ki so ga uporabljali za plačilo, banka pa je s tem ostala na suhem čisto pri vsaki opravljeni gotovinski plačilni transakciji.
 
Če pa pridem v restavracijo in plačam digitalno – Kartica, bančne provizije za mojo plačilno transakcijo, zaračunane prodajalcu, so 3%, torej okoli 1,50 EUR in tako bo pristojbina 1,50 EUR za vsako nadaljnjo plačilno transakcijo ali lastnika pri pranju perila ali plačila lastnika pralnice, ali plačila brivca itd…. Zato bo po 30 transakcijah od začetnih 50 EUR ostalo le 5 EUR, preostalih 45 EUR pa je zaradi vseh digitalnih transakcij in pristojbin postalo last banke.